Declaratia mea
Tab

Declaratia mea

O alta viziune in imobiliare

Gasirea locuintei visate sau a terenului pe care se va construi aceasta, cautarea spatiului potrivit pentru dezvoltarea afacerilor dar si vanzarea unei proprietati , primirea unei evaluari corecte de pret pentru ea , sunt proiecte importante din viata noastra. Suntem onorati sa va fim parteneri in aceste proiecte si sa va ajutam ca ele sa devina realitate.

x Inchide

Arka Blue

O alta viziune in imobiliare


Gasirea locuintei visate sau a terenului pe care se va construi aceasta, cautarea spatiului potrivit pentru dezvoltarea afacerilor dar si vanzarea unei proprietati , primirea unei evaluari corecte de pret pentru ea , sunt proiecte importante din viata noastra. Suntem onorati sa va fim parteneri in aceste proiecte si sa va ajutam ca ele sa devina realitate.

 • Dedicare

 • Promptitudine

 • Creativitate

 • Seriozitate

Stiri

 • Noul Regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice - 02 Nov 2011

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat vineri 28.10.2011 Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, iar luni acesta a fost publicat in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare. Concret, din noiembrie, romanii vor plati un avans mai mare la achizitia unui imobil cu credit pentru locuinta, iar imprumuturile pentru consum se vor acorda pe maximum cinci ani si cu garantii mai mari.

  "Prima Casa", nesupusa regulamentului

  Romanii care vor dori sa-si cumpere o locuinta prin credit bancar vor trebui sa vina cu mai multi bani de acasa. Bancile, atat cele inregistrate in Romania, cat si subsidiarele bancilor din strainatate, sunt obligate sa perceapa clientilor avansuri mai mari in functie de valuta in care este contractat creditul imobiliar, dar si in care sunt obtinute veniturile.

  In cazul creditelor imobiliare in euro, bancile vor solicita un avans de minimum 25%, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda res­pectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, se arata in regulamentul BNR. In proiectul de regulament, supus dezbaterii in ultimele doua luni, era prevazut un avans minim de 30%.

  Guvernatorul Mugur Isarescu a declarant ca BNR nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte prin regulament. In portofoliul bancilor comerciale se inscriu credite acordate pana in prezent si cu avansuri minime de 15-20%, in functie de veniturile solicitantului. Astfel ca, pentru un imobil de 100.000 de euro, solicitantul va trebui sa vina cu un aport propriu de minimum 25.000 de euro, fata de 15.000-20.000 de euro cum era pana in prezent.

  Pentru imprumuturile imobiliare in alte valute, cum sunt francii elvetieni sau dolarii, BNR impune un avans minim de 40%. Daca solicitantul obtine veniturile in valuta de imprumut, aportul propriu pentru un credit imobiliar va fi de minimum 20%. In cazul finantarilor in lei, conditiile impuse de Banca Nationala sunt mai blande. Avansul minim perceput pentru creditele pentru locuinte in lei va fi de 15%, insa costurile pentru acest tip de finantare este cu cateva puncte procentuale mai mare decat in cazul imprumuturilor in euro.

  Credit de consum, pe maximum cinci ani

  Nu sunt supuse noului regulament al bancii centrale creditele acordate prin programul guvernamental "Prima Casa" si nici refinantarile. Astfel ca romanii care vor sa-si achizitioneze prima locuinta prin programul statului pot beneficia in continuare de un avans minim de 5% din valoarea proprietatii. Regulamentul Bancii Nationale urmareste, in principal, limitarea creditului de consum, astfel ca noile conditii impun o scadenta de cel mult cinci ani, iar garantiile solicitate sunt de 133% din valoarea imprumutata.

  De la aplicarea maturitatii maxime de cinci ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii. In aceasta categorie intra si creditele pentru rambursarea unui credit pentru investitii imobiliare. Actul normativ mai prevede ca "politele de asigurare avand ca obiect acoperirea riscului de neplata vor fi asimilate garantiilor personale".

  Bancile trebuie sa-si avertizeze clientii

  Bancile sunt obligate, prin regulament, sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita un credit in valuta brosuri care sa contina avertizari cu privire la posibilitatea cresterii ratelor in urma deprecierii leului sau a majorarii dobanzii. De asemenea, acestea trebuie sa le faca solicitantilor recomandari privind gradul de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clienti. Aceste riscuri vor fi prezentate de bancheri si in graficele de rambursare.

  Romanii se mai imprumuta doar in valuta

  Soldul creditelor in valuta contractate de populatie de la banci a crescut cu 3,16% in intervalul septembrie 2010 -septembrie 2011, pana la echivalentul a 15,83 miliarde de euro. In acelasi interval, soldul imprumuturilor in lei ale romanilor a scazut cu 4,3%, pana la echivalentul a 8,2 miliarde de euro